Výchovné na první dvě děti? Zapomeňte.

Výchovné, které bylo nedávno zavedeno, bude v dohledné době utlumeno. Původně mělo zmírnit rozdíly ve výši starobních důchodů mezi muži a ženami a také být jakýmsi poděkováním za každé vychované dítě - nového daňového poplatníka.

Možná je na místě dříve, než prosadím změny v zákoně o důchodovém pojištění, provést důkladnou matematickou analýzu finančních dopadů, než něco s velkou slávou změnit a pak se divit, že to stojí peníze, které nemám.

V oblasti důchodů je třeba mít na mysli, že si stát na jejich výplaty již nějako dobu půjčuje a v dohledné době se tato situace v oblasti mandatorních výdajů bude dokonce ještě zhoršovat. Pojistné, které stát vybere, přesahuje třetinu příjmů státního rozpočtu a rovněž částka vynaložená na důchody činí více než třetina výdajů státního rozpočtu. I proto je třeba při případných změnách právních přepisů, které tuto oblast upravují s rozvahou a rozmyslem. Kdybych chtěl být jedovatý, tak bych nyní napsal něco ve smyslu, že zdaleka neplatí, že nejblbější sedlák má největší brambory, jak se traduje.

V horizontu tří let nás čekají v oblasti důchodů významné změny. Technická novela, důchodová reforma, změny pro takzvané náročné profese, tak proč k tomu ještě nepřihodit taškařici se zavedením výchovného, které se pak vzápětí rozhodnu utlumit a nahradit méně finančně nákladným fiktivním vyměřovacím základem.

Každopádně po zavedení plánovaných změn ve výchovném, dostanete 500 Kč k důchodu až za třetí a další vychované dítě a na rozdíl od současného stavu se tato částka nebude valorizovat.

Marně se snažím pochopit, proč nám vlastně výchovné lidé z farmy, která leží za řekou v ulici Na Poříčním právu zavedli. Chtějí zničit funkčnost veřejného důchodového systému?   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Karim | čtvrtek 26.10.2023 9:08 | karma článku: 12,29 | přečteno: 525x